DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 02.11.2023 10:04:14
Dvě malá Prouzátka :)
Deníček 2018

Deníček 2018

 

53. týden -31.12.2018

Na Silvestra jsme šli podívat na parádní koncert do našeho kostela. Ten den přijela i teta Šárka s Májou. S náma ale nešly, protože má Mája pubertu, takže jít na koncert, by bylo trapný :) Jak už je naší tradicí, k příchodu nového roku jsme vypouštěli balóny štěstí s přáníčkama, který byly tajný, aby se splnily :)

52. týden -24.-30.12.2018 - Štědrý den, vánoční prázdniny

V pondělí jsme se konečně dočkali! Nejlepší den v roce :-) Od rána jsme poklízeli, aby se Ježíšek nezlobil a něco nám pod stromečkem nechal. Kamilka chtěla vidět zlaté prasátko, ale nakonec stejně baštila :) K obědu jsme měli rybí polévku (z lososa) a k druhému řízek a bramborový salát. Z rybí polévky nadšení nejsme, ale aspoň trochu jsme snědli, aby se neřeklo :) Odpoledne jsme stavěli puclíky a pohádkovali, navečer jsme se šli podívat na dědu Frantu. Chvilku po nás přišel i strejda Péťa s Rozárou. Společně jsme se pak šli podívat k dědovi pod stromeček a byly tam dárečky :) Dostali jsme knížky - já o tělu a zemi, Kamilka s pohádkama, pak puclíky, které v noci svítí, ironmana a blikající mořskou pannu :) Trochu jsme se báli, že doma už nic mít nebudeme. Cestou jsme se stavili jako vždycky v betlémku u kostela, kde jsme si zazpívali :) No a doma pak na nás čekala nadílka. Dočkal jsem se kombinézy, opraveného globusu i detektoru kovů :) Kamilka zas pod stromečkem našla svůj vysněný karavan snů, takže jsme oba byli velmi spokojení. A mamince donesl Ježíšek kávovar, tak se přetahujeme, kdo bude dělat kafíčko :) V úterý jsme šli jako každý rok ke strejdovi Péťovi, kde jsme si hráli s Rózou. Ve středu jsme odpočívali a ve čtvrtek jsme šli na návštěvu k tetě Lucce, Anežce a Štěpánkovi. Štěpánkovi jsme i popřáli k svátku a pak jsme si hráli. Holky jako vždycky dělaly módní přehlídku a my jsme si se Štěpánkem hráli klučičí hry :) V pátek jsme jeli do Rychnova k mamce do práce zalít kytičky. Konečně jsme viděli její novou kancelář :) Stavili jsme se také nakoupit a pak doma zase válečka a pohádky. Počasí nic moc, tak jsme ani na lyže nešli.

imageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

51. týden -17.-23.12.2018 - výlet do IQlandie v Liberci, byla u nás babička s dědou a poprvé přišel Ježíšek :)

Poslední týden před Vánocemi ve škole byla paráda. Celý týden jsme byli osvobozeni od úkolů, ve středu jsme místo účení šli lyžovat, ve čtvrtek jsme jeli na celodenní výlet do IQlandie do Liberce a v pátek jsme si rozdávali ve škole dárečky. Těžko říct, co bylo nejlepší, protože ze všeho jsem byl nadšený. První lyžovačka byla bezva, ještě jsem od dědy dostal zase nové lyže :) IQlandie mě tak uchvátila, že jsem téměř zapomněl fotit, i když jsem si vzal foťák :) Nejvíc se mi líbilo ovládání robotické ruky :) Moc si přeju, abychom tam jeli na moje narozky. Maminka říkala, že když budeme mít pěkné vysvědčení, můžeme jet už na konci ledna :) Na pátek jsme si nachystali pro všechny spolužáky dárečky - holky dostaly v růžových pytlíčkách řetízky s vločkou a kluci v modrých pytlíkách přívěsek na klíče - blikající žárovku :) Paní učitelky dostaly červené propisky :) No a my dostali různé dárečky. Já hlavně autíčka a Kamilka dostala od Ondráška naušnice a řetízek. Na obale bylo nakreslené srdíčko, tak se z toho celá rozplývala :) Bezva týden pokračoval i v pátek po škole, protože odpoledne přijela babička s dědou. Večer jsme společně zdobili stromeček, který máme stejně jako vloni od Gabči. V sobotu jela mamka na study tour, tak jsme byli celý den s babičkou a dědou a tátou samozřejmě. Jako vždy jsme vařili bramborové knedlíky, kachnu a dva druhy zelí. Jedl jsem to průběžně celý den pořád :) Odpolko jsme koukali na pohádky a pak se najednou objevily pod stromkem dárky. Pořád jsem špekuloval, kdo je tam dal, měl jsem podezření na tátu :) Nakonec to ale bylo jedno, hlavně, že tam byly :) Dostal jsem nějaké oblečení na sebe, protože rostu jako z vody a auto, které se muselo smontovat. Něco jako stavebnice Merkur. Musel mi s tím pomoct táta :) S dědou jsme si zahráli fotbálek a večer zase koukali v apartmánu na pohádky. Dole u nás totiž televizi nemáme. V neděli když babička s dědou odjeli, jsme udělali s mamkou bramborový salát a konečně jsem napsal Ježíškovi. Letos jsem si dával na čas. Nejdřív jsem říkal, že se nechám překvapit, pak jsem zase přišel s teorií, že mi nic nepřinese, protože jsem celý rok zlobil Kamilku :) Nakonec jsem si napsal o detektor kovů, který jsem si přál už vloni, kombinézu, aby mi opravil globus a našel tablet :)) Jo a stromeček se mi líbil tak, že jsem si vymyslel, že pod ním budu spát :)

50. týden -10.-16.12.2018 - Česko zpívá koledy

V pondělí byla mamka na valné hromadě v Podbřezí, tak přijela trochu později. Od Gabči mi ale přivezla tašku máku, tak se mi hned rozsvítily oči a hned jsem si plánoval, jak budeme péct makonec a domácí houstičky :) V úterý proběhla akce Česko zpívá koledy. Vzpomněl jsem si na ní na poslední chvíli, tak jsem běžel sám. Jsem už velký, tak můžu :) Potkal jsme se tam s Ondrou i Jirkou. Ve středu pořádně nachumelilo, konečně bylo venkup pořádně bílo. V sobotu jsme měli foukal hodně vítr, tak jsme první běžkování nechali až na neděli. Jeli jsme na Záhoří na okruh a dali jen první část, protože pak zapadlo sluníčko a začal foukat vítr. Byli jsme rádi, že jsme zalezli zpátky do tepla :) S tátou jsme pak přidělali venkovní osvětlení, tak máme domeček hezky připravený na Vánoce :) Večer jsme ještě vyráběli vosí úly.

49. týden - 3.- 9.12.2018 - Mikuláš, Kamilka hrála na vítání občánků v Kounově

Ve středu přišel Mikuláš do školy, ale tak nějak jsem ho pořád očekával i doma. Ale když přišel, zašprajcnul jsem se ve dveřích a mamka mě tam musela doslova dotáhnout :)) Ještě dvě hodiny po jejich odchodu jsem byl na rodiče nafučenej, že je k nám vůbec pozvali :)) Mamka se stavila u Gabči, vybrat vánoční stromeček. Označili jsme si ho mašličkou :) V neděli jsme se dopoledne rozdělili na holky a kluky. Holky jely do Kounova, kde Kamilka hrála na flétnu a přednášela na vítání občánků. My jsme zatím s tátou udělali k obědu řízky :) Odpoledne jsem pekl s mamkou malinové košíčky :) O víkendu jsme zdobili perníčky. Polevu jsme si letos prvně vyrobili sami :)

48. týden - 26.11. - 2.12.2018 - rozsvícení adventních stromků v Orlickém Záhoří a Deštném

Ve středu byla mamka na vánoční besídce. Dostala svítícího sobíka, tak jsme jí ho hned zabrali :) Ve čtvrtek nám mamka dovezla z Rychnova vánoční pyžámka a čepičky, hned jsme v nich museli spát :) Já jsem teda chvíli hrál, že jsem na to velkej, ale pak jsem v něm byl nacpanej i přes den :) Donutili jsme i udělat i adventní kalendář, letos jsme si s ním dali záležet a má i osvětlení :) V sobotu konečně začal advent, tak jsme si hned ráno šli rozbalit první pytlíček s nadílkou. Po obědě jsme jeli do Orlického Záhoří na adventní koncert v kostele a pak na akci rozsvícení adventního stromečku. Letos strejda pořídil nové ozdoby, tak to bylo zase o něco hezčí. S mamkou vybrali i osvětlení na lampy :) Hlavně tam byl Kubík a Anička a další kamarádi, takže jsme venku lítali a zima nám vůbec nevadila. Navíc jsme si mohli dávat teplý čajík a párek v rohlíku, kolik jsme chtěli, takže se nám ani nechtělo domů :) U nás se rozsvěcel stromek v neděli. Před ním jsem šel s Kamilkou ještě do školy na adventní dílny, kde jsme si vyrobili taštičky na dárky, namalovali jsem si vánoční kouličky a svícínky ve skořápce. Venku ale pršelo a do toho začali padat krupy, tak jsme chvíli kolem stromku běhali s kamarády, Kamilka zahrála na flétnu, dali jsme si čaj a pak jsme šli celí mokří domů.

47. týden - 19. - 25.11.2018 - třídní schůzky, vítání občánků v Deštném

V úterý byly třídní schůzky. Mamce se tam moc nechtělo, bála se, co se zase dozví :)) Tentokrát ale byla mile překvapená, protože nás všechny učitelky chválily. Mě dokonce i paní ředitelka :) V pátek hrála a recitovala Kamilka na vítání občánků v Deštném. Jako správný bráška jsem se na ní šel podívat :) Byla tam i Anežka a domluvila se s mamkou, že u nás bude ze soboty na neděli spát. Maminka souhlasila, ale museli jsme slíbit, že budeme pomáhat s cukrovím :) Vyráběli jsme cukroví - rohlíčky a perníčky. Nás to ale moc nebralo a spíš jsme chodili dolů ochutnávat. Mohli jsme být nahoře v apartmánu, kde jsme i spali. Hráli jsme si na agenty a vymysleli jsme, že nebudeme vůbec spát :) Ráno jsme u snídaně tvrdili, že jsme spali asi pět minut :)

46. týden - 12. - 18.11.2018

 

45. týden - 5. - 11.11.2018 maminka narozeniny

 

44. týden - 29.10. - 4.11.2018 Podzimní prázdniny, oslava 100 let od založení republiky v Bačetíně

V neděli nás pozvala Gabča na oslavy v Bačetíně k příležitosti 100 let od založení republiky. Nejdřív byla sláva u kaple sv. Kříže, kam přijel i Masaryk a odhalili novou krásnou vyřezávanou lavičku, potom se šlo na dlabanec do Rotundy a následně proběhl v kapli historicky první koncert. Nejvíc se mi samozřejmě líbila ta prostřední část. Vypadalo to, že jsem minimálně týden nic nejedl :)

43. týden - 22.-28.10.2018 dýňování v Bačetíně, odlévání zvonů k výročí 100 let od založení republiky

V pátek jsme po škole jeli s mamkou za Gabčou do Bačetína, v Rotundě probíhalo dýňování. Mamka dvě dýně koupila a dvě větší nám dala Gabča, tak jsme si hezky nazdobili okno u pokojíčku :) Vyřezávání nás bavilo a hlavně jsme se tam potkali s kamarády z tábora :) V sobotu byl pěkný fičák, tak jsme byli zalezlý doma a hráli a vařili. Na celé prázdniny jsme si sepsali menu a pořád jsme něco baštili (a mamka říkala, že kvůli nám stráví mládí v kuchyni :) ). V sobotu jsme dělali hráškovou polévku a zapečené brambory, v sobotu špalíčky, bílé a červené zelí a kuře, vafle se šlehačkou a mraženýma malinama, jednohubky, obložené talíře, česnečku a další :) Při hraní jsme zvládli udělat v pokojíčku pořádný čurbes, ale nechtělo se nám to zase uklízet. Klasika :) V neděli dopoledne jsme se šli podívat ke zvonařovi do dílny, jak odlévá zvonky. Vyráběl speciální edici ke 100. výročí vzniku republiky. Vše mě tam hodně zajímalo a už se těším, až se zase na nějaké vyrábění půjdu podívat :)

42. týden - 15.-21.10.2018 maminka svátek

V pondělí přišly mamce a Kamilce nové háčkované čepice. Nechaly si vyrobit úplně stejné :) V sobotu jsme si udělali výlet do Hradce. Cestou jsme se stavili v Opočně, protože Kamilka se chtěla podívat na kašnu :)

41. týden - 8.-14.10.2018

 

40. týden - 1.-7.10.2018 - drakiáda v Orlickém Záhoří

V pátek jsme jeli po škole do Orlického Záhoří, kde byla na hřišti drakiáda. Letos se trhnul snad rekord, napočítali jsme 25 draků, což je na takovou malou vesnici fakt super :) Super bylo i počasí - svítilo sluníčko a pofukoval vítr.

39. týden - 24.-30.9.2018 výlet se školou do Prahy, výlet do Bartošovic, přespání v Bystrzyca Kłodzka a hrad Szczerba

Tento týden byl akční. V úterý jsme jeli se školou na výlet do Prahy. Měli jsme hodně zážitků. Jeli jsme se podívat na hlavní nádraží, jeli jsme metrem, prošli si růžovou zahradu u Petřína, stavili se v zrcadlovém bludišti, ale největší zážitek jsme měli cestou zpátky, protože se nám rozbil autobus a museli jsme čekat čtyři hodiny, než pro nás přijel náhradní. Domů jsme dorazili až v půl desátý! Mamka mi na výlet půjčila foťák, tak jsme celý výlet mohl zdokumentovat. Nezapomněl jsem vyfotit ani vlajku EU :))) V pátek jsme měli volno. Mamka nás vzala s sebou na pracovní akci do Bartošovic v Orlických horách, kde se konala sláva k příležitosti zpřístupnění areálu kostela sv. Máří Magdaleny. Moc nás to nebralo, chtěli jsme být radši na jejich božím hřišti. Raut potom byl super, mohli jsme si nabrat, co jsme chtěli a kolik jsme chtěli :) Cestou zpátky jsme se stavili v Neratově. Mamka nám chtěla ukázat, jak předělávají zastřešení. Na zemi jsme si mohli prohlédnout původní stříšky a i ty nové. Mrkli jsme se i dovnitř kostela, zase tam měli nové věci :) Odpoledne jsme ještě ukecali tátu, aby nás vzal do lanáče. Mamka konečně dodělala všechny projekty, který mám mít hotový do 30.9., tak jsme pak mohli v sobotu klidně vyrazit na přespání do Polska. Vzala nás s sebou na akci do Bystřice Kladské. Zabalili jsme si kufírky, jako když jedeme na opravdickou dovolenou :) Ubytovali jsme se v hotelu Abis, měli jsme dva dvojlůžkové pokoje, a tak jsme nejvíc řešili, kdo bude s kým spát. Oba jsme chtěli spát s maminkou. Nejdřív se k ní naštěhovala Kamilka, pak já fńukal, že s ní nikdy nespím, tak jsme se zase prohodili a ve finále nás tam stejně měla oba dva :) Celá akce začala večeří, tříchodovou :) Měli jsme kuřecí vývar s nudličkama, kluski s masem a houbovou omáčkou a tiramisu. Nejvíc nám asi chutnala polévka, protože houby nejíme. Kamilce hodně chutnal zelný salát. Vypili jsme k tomu několik hrnečku černého čaje s citrónem :) Po večeři jsme jeli do centra, kde probíhala noční prohlídka města. Byli jsme se podívat v muzeu sirek, na koncertě v kostele, na divadle na náměstí, v podzemí a nakonec na Kladské baště. Byli jsme uťapaní, byli jsme rádi, že jsme zalehli :) Sprchu jsme si dali až ráno. Vzbudil jsem se už před sedmou! K snídani jsme si mohli nabrat, co jsme chtěli, tak jsme zkoušeli od všeho něco. Nejvíc mi asi chutnala sekaná. Po snídani jsme si zabalili věci a jeli jsme se podívat ještě na zříceninu hradu Szczerba. Doma jsme si pak museli připravit aktovky, já se učil slovíčka a tak. Ven už jsme nešli, byla hrozná kosa. Klidně by mohl začít padat sníh :)

Moje fotky z výletu do Prahy

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
 
 
 
 
 
Mamky fotky z Bartošovic a Polska :)
 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage


 

 

38. týden - 17.-23.9.2018

Celý týden sušíme jablíčka, o víkendu jsme se stavili i na hrušky, šípky, ořechy a houby. Těch ale moc zatím neroste. Našli jsme jen pár lišek. V sobotu jsme se stavili za tetou Růžou, vzali jsme jí sušený chlebík pro ovečky. Rovnou jsme je tam i nakrmili. Stavili jsme se i v bačetínské knihovničce, kde jsme si zase vypůjčili knížku a v jedné jsme našli fotku z roku 1935. Ve škole jsme museli nahlásit kroužky, na které budeme chtít chodit. Kamilka si vybrala florbal, flétnu, korálkování, ruštinu a dramaťák. Já chci na sporťák, šikulu a korálkování. V pondělí a ve středu ještě máme hasičák, trénujeme na závody. Tentokrát by měla jet s námi prvně i Kamča.

 

37. týden - 10.-16.9.2018 pašerácká stezka na Černé Vodě, otevření stezky Skřítka Frymbulína v Novém Hrádku

V pátek jsme jeli odpoledne na Záhoří na Černou Vodu na Pašeráckou stezku. Trasu už jsem znal z minula, nejvíc jsem se zase těšil na mlýn s vodou :) Po procházce opékačka buřtíků. Ten jsem nechtěl, ale dal jsem si opečený rohlík s kečupem :) Za účast jsme dostali i malé pytlíčky s odměnou. Dobroty jsme zpracovali ještě cestou domů a úkolníček a nůžky se nám budou hodit do školy :) V sobotu jsme jeli s mamkou na další pracovní akci, tentokrát otevření stezky skřítka Frymbulína v Novém Hrádku. Procházka byla dlouhá 6,5 km, docela jsme byli všichni tři uťapaný. Mamka nás pak za odměnu vzala na Hrádku na oběd. Dali jsme si česnečku a kuřecí plátek s hranolkama. Moc jsem si to pochvaloval. Super tam byl fotbálek. Hráli jsme s Kamčou proti mamince. I když jsme byli na ní dva, stejně nás porazila :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

36. týden - 3. - 9.9.2018 - zpátky do školy!

Ve středu a ve čtvrtek byla mamka ve Dvoře Králové na konferenci. Záviděli jsme jí, že mohla spát v ZOO! Večer si jela na safari a bez nás. Tccc :)  Ale slíbila, že si tam uděláme výlet. Naposledy jsme tam byli, když mi byly tři roky. Na narozky. Domů dovezla kupu dárečků a taky skleněnou cenu, kterou tam dostala - za dlouhodobé aktivity v oblasti přeshraniční spolupráce. Moc se mi líbila, skleněnou cenu doma ještě nemáme :) V sobotu nás vzali rodičové do Planetária a Hvězdárny v Hradci Králové. Byl to teda super žážitek! Seděli jsem jako v kině, ale opěradla se položí do pololehu a pak koukáte místo před sebe nad sebe, prostě jako na nebe. Podívali nám o hvězdách, planetách a pak jsme skoukli pohádku Polaris. Zastali jsme si i Hvězdárně, kde mají obří dalekohled. Mohli jsme se podívat na promítnutý obraz slunce. Do slunce se dívat přes dalekohled nesmí, to by nám vypálilo oko.

35. týden - 27.8 - 2.9.2018 - moje deváté narozeniny

 

34. týden - 20. - 26.8.2018

Ve středu čtvrtek jsme se konečně dočkali a po práci vyrazili k babičce a dědovi do Chomutova. Ve čtvrtek mě a babičce mamka splnila přání a vzala nás na Kamencové jezero :) Díky tomu, že je v něm speciální voda, dá se v něm koupat, i když je dlouho vedro a všude jinde je už voda plná sinic. Nejdřív jsme si celý areál prošli, stavili se na hřišti, pak na druhém hřišti a pak jsme zkusili i vodu. Teda jen já a Kamilka, mamka jen nohy a v sandálích :)) Odpoledne jsme měli sraz s holkama od mamky ze třídy - s tetou Bárou, kterou známe a s tetou Jiřkou, kterou jsme ještě neviděli. Společně i s jejich dětma jsme šli do Bezručáku na Hřebíkárnu, kde jsme řádili na hřišti, dali si limču i hranolky s řízkem, takže naprostá spokojenost. Největší atrakce bylo ježdění na klouzačce na sedákách :) V pátek dopoledne jsme šli na návštěvu k tetě Jitce, která má naprosto úúúžasnou zahradu a roste jí tam snad úplně všechno. Spousta se toho dalo ochutnávat a ještě jsme domů dostali spoustu dobrot. Já měl největší radost z dýní a hned jsem plánoval, že mi po příjezdu domů mamka udělá polévku :) Odpoledne jsme pak šli do města do herny, kde jsme měli sraz s jinou mamky spolužačkou a jejíma klukama. Žijou v Anglii, tak jsme si měli povídat anglicky, ale nakonec to ani nebylo potřeba. Oni rozumí česky, protože je to jejich mamka učí. V herně to bylo fakt super, určitě tam chceme jít zas. V sobotu jsme jeli za Karolínkou a Jiříkem ke strejdovi Jirkovi. Tam jsme si zase hráli na tajný agenty - naše klasika, ogrilovali jsme si maso a babička jako vždycky ohlídala, aby se všechno snědlo :) No a v neděli po obědě jsme vyrazili zpátky domů. Vzali jsme to samozřejmě přes Mekáč :)

33. týden - 13 -19.8.2018 - slavnostní otevření Pašerácké stezky v Orlickém Záhoří na Černé

V pátek bylo slavnostní otevření Pašerácké stezky v Orlickém Záhoří. Mamka nás vzala s sebou. Šel s náma i strejda Vojta, ten k tomu celou cestu hezky vyprávěl :) Na jednotlivých zastávkách jsme si mohli vyzkoušet různé úkoly. Jeden z nich bylo třeba vázání tkaničky, což mě trochu naštvalo, protože to pořád neumím. Radši mám všude suchý zip :) Nejlepší byl vodní mlýn, do kterého se nalila z hrnečku voda a on se roztočil. Po procházce jsme si opekli klobásky a dali jsme si k tomu malinovku. Bylo tam spousta děti z tábora, tak jsme se vyblbli. V neděli nás mamka vzala na výlet do Bartošovic v Orlických horách, kde mají z projektu spoustu věcí. Úplně super je nové hřiště, na které jsme se museli stavit cestou na Zemskou bránu i když jsme se vraceli :) Mají tu model rozhledny, vojenské tvrze, podzemní prolejzačky, model skály atd. Na hřišti byla také malá replika československého hraničního sloupu, tak nás pak mamka vzala k většímu, který je tu na hranici jako vzpomínka. Jelikož máme propadlé pasy, nemohli jsme do Polska, ale most jsme na druhou stranu stejně přeběhli :) Pak jsme jeli na Zemskou bránu. Tu jsme prošli až k Pašerácké lávce, tam jsme vyšplhali na Ledříčkovu skálu a pak jsme si udělali piknik na jednom kameni v Divoké Orlici. Cestou domů jsme se stavili na oběd na Černé Vodě.

32. týden - 6. - 12.8.2018 příměstský tábor Bačetín

Letošní tábor byl na téma Mimoni. Tancovali jsme mimoní tanec (Bananafon), užili jsme si hry, koupání, měli jsme Mimoňbook a spoustu dalšího. Bylo vidět, že program byl tedy skvěle připravený. Zkoušeli jsme Gabču uprosit, aby byl tábor ještě týden, ale všichni dospěláci už museli do práce :) V sobotu jsme jeli na Záhoří, kde byla akce Kunštátský drvoštěp. Mamka akci fotila a my zatím řádili s Anežkou a se Štěpánkem, a s dalšíma dětma s tábora. Trochu mě mrzelo, že jsme tu tento týden nebyli, protože jednu noc přespali ve škole a to by se mi líbilo :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

Video našeho mimoního tance: https://www.facebook.com/obecbacetin/videos/2100731640181183/

 

31. týden - 30.7. - 5.8.2018 příměstský tábor Orlické Záhoří, Svátky skla

Třetí týden na Záhoří byl hodně teplý. Chodili jsme se cachtat na hotel. Odpoledne jsme si tam zůstávali hrát, protože je tam uvnitř chladno. Kubík s Aničkou měli svátek, tak jsme to měli jeden den i dortíkem. Odpolko i večer jsme zase bazénovali. Líbí se mi hlavně večerní koupání. V pátek jsme měli zážitek, protože nás vyzvedla mamka pasatem a nešlo nám nastartovat auto. Naštěstí se to pak přes kabely povedlo, ale stejně musel pašík na opravu. Odpoledne byli Svátky skla, ale já jel s tátou na montáž, tak se tam šly podívat jen holky. Kamilka si nechala na obličej namalovat kočičku a vybrala domů dva skleněné ptáčky. V sobotu jsme montovali ráno klimošku do apartmánu č. 2 a pak musel táta do Íčka. S Kamčou jsme mu tam odnesli oběd. Odpoledne mamka vyráběla pečený čaj, protože jeřabiny jsou letos zralé o měsíc dřív a brzy se do nich pustí ptáci. Navečer jsme jeli s tátou Hradce pro pár věcí do Hornbachu. Mamka zatím hledala dárek pro mě k narozeninám. Pořád nemohla nic vybrat a když jsem jí volal z Hornbachu, tak říkala, že už konečně vybrala. Tak jsem zvědavý :)

30. týden - 23. - 29.7.2018 příměstský tábor Orlické Záhoří

Celý týden bylo teplo, tak jsme se chodili chladit do lesa a cachtat se na hotel do bazénku. I tento týden jsme se na obědě několikrát potkali s mamkou a vždycky jsme byli jako klíšťátka :) Odpoledne jsme trávili i s Rózou a strejdou Péťou, který jí skoro pořád hlídá, protože teta chodí na Dvojku. Taky jsme hodně dováděli v bazénu, Kamilka už ho přeplave na délku tam i zpátky a já se zas rád potápím. Plavání pod vodou mi jde líp než nad ní :) Dvakrát jsme všichni vyrazili na kolech na Dvojku na véču a dvakrát jsme si objednali pizzu a udělali si piknik na zahradě. Prostě pohoda. V pátek jsme chtěli jít na letní kino, ale slavili jsme narozky strejdy Honzy (bez strejdy, protože ten byl ve Španělsku :) a pak jsme pozorovali největší zatmění měsíce tohoto století. No a víkend zase hlavně bazén, protože je pořád vedro. V sobotu jsme poslali Matyldě dárečky, už se těšíme, až si jí půjčíme do kočárku, ale zatím je maličká. V neděli jsme měli opět velké praní a mydlení hlav, protože Kamča měla zase veš a tentokrát i já. Nesnáším je!

29. týden - 16. - 22.7.2018 příměstský tábor Orlické Záhoří

Na Záhoří byla stejně jako vloni velká pohodička. Nejsme tentokrát ale na Černé Vodě. Zázemí máme v chalupě pod rybníkem u hřiště, kde se konají různé akce. Na oběd chodíme na hotel Kunštát, kde se skoro každý den potkáváme s maminkou, protože když jsme na Záhoří, sedí skoro pořád u strejdy Vojty na úřadě. Ten má na táboře Kubíka i Aničku, tak jsem moc rád, protože s Kubíkem si hodně vyhrajeme. Tento týden nám dva dny pršelo, tak jsme si promítali na plátně pohádky, což bylo prostě super. Jinak jsme si stavěli v lese domečky, chodili na procházky a hráli různé hry, třeba městečko Palermo :) V pátek jsme se zajeli po táboře podívat na houby a na borůvky. Moc borůvek jsme ale nenasbírali, v lese, do kterého jsme na ně chodili, bylo vykácených spousty stromů a jednak tam teď dost svítí slunce, takže je sucho, a za druhé se tam vůbec nedalo chodit, protože všude byly větvě :-/ V sobotu jsme zkusili zajet na houby na jiné místo, ale ani tam jsme nic nenašli. Jo a měli jsme oba klíšťata. Já chytnul hysterčák, ať ho ze mě okamžitě sundají :-)) No a v neděli našel táta Kamilce ve vlasech veš, tak jsme měli velkou převlíkací a mycí akci. Nejvíc se toho děsila mamka, protože má tak dlouhé vlasy. Jo a Simče od tety Míly se narodila holčička Matylda :)

28. týden - 9. - 15.7.2018 Zvonečkový jarmark, spala u nás Anežka

Přes týden nás hlídal víceméně táta, protože u něj v práce máme větší možnost vyžití. Z kanceláře můžeme vyběhnout na hřiště, koukat na pohádky nebo jezdit na kole. U mamky to byl po dovolené šrumec, ale těšíme se, že nás tam také o prázdninách vezme. Budeme jí pomáhat stěhovat se do nové kanceláře. Nejvíc jsme si užili víkend, protože bylo pěkně, měli jsme návštěvu a ještě tu byla akce. V sobotu na oběd dorazila teta Lucka s Anežkou, Štěpánkem a strejdou Milošem. Grilovali jsme až do večera, koupali se - mamka nám přivezla z Hronova nafukovací obří nanuk, tak ten byl v kurzu :) Anežka pak u nás chtěla spát a tentokrát tu opravdu vydržela až do rána. Akorát jsme usnuli až někdy kolem jedenáctý a o půl sedmý už jsme byli všichni tři na nohách, tak to se mamce moc nelíbilo :)) Přes den jsme jezdili na kole a koupali se v bazénu. Mamka prala a chystala nám věci na tábor. Jinak jsme běhali koukal ke zvonařům na pohádky. V sobotu i v neděli tam hráli divadelní pohádky. Samozřejmě jsme to prokládali kofolou, kterou jsme si museli nutně koupit a měli jsme i děsný hlad na všechno, co tam prodávali :)))

DOVOLENÁ CHORVATSKO - OSTROV KRK - ŠILO 30.6. - 7.7.2018

8. den (7.7.) - Ráno jsme pobalili věci a kolem osmé jsme vyrazili do krámku a pak domů. Pořád jsme se ptali, kde už jsme a kdy budou chtít vidět pasy a proč. Já nejvíc řešil, jestli se zastavíme v Mekáči a co si můžeme dát :) Jelo se pěkně, dokud jsme nedorazili do Mikulova. Tam se opravovala silnice a ještě na několika dalších místech. Nicméně v osm večer jsme byli doma.

7. den (6.7.) - Dnes jsme si udělali výlet do města Krk, abychom se projeli ponorkou, teda ne úplně ponorkou, ale lodí, co má v podpalubí okna a můžete v ní pozorovat život pod vodou. Byla to parádní podívaná a díky ne úplně slunnému počasí jsme měli loď jen pro sebe. Po projížďce jsme se prošli ještě po městě, ale pak začalo trochu pršet. Ve městě jsme si koupili jídlo a než ho paní dodělala, lilo jako z konve. Na štěstí déšť rychle přestal a mohli jsme si ještě užít zbytek dne. Jeli jsme se podívat do Rudine do krápníkové jeskyně Biserujka. Je dlouhá 111 m a je v ní hezký chládek :) Od ní jsme se prošli na vyhlídku, zbaštili u toho plechovku kukuřice a cestou domů jsme se ještě stavili na koupačku v Čižići. Večer mamka balila věci a my pomáhali s úklidem.

6. den (5.7.) - Nejdřív se chtěl jet táta podívat na přistávající letadla. Zajeli jsme k dráze jako minule a kousek šli pěšky pod naváděcí světla. Když nad náma prolítlo letadlo, byl to pěkný rachot :) Pak jsme si našli skoro opuštěnou zátoku kousek od Čižići. Pěšky se dalo dojít z našeho břehu na malý ostrůvek, kolem kterého měla voda kolem 35 stupňů. Dalo se i šnorchlovat, moc mušlí a ryb tu ale nebylo. Koupačka byla ale perfektní. Párkrát nad náma přelítly letadla, tak jsme si to užili se vším všudy :) Večer jsme se za tmy prošli do města. Neodolali jsme a ještě si smočili v moři aspoň nohy :) Cestou domů jsme slyšeli hromy a blískalo se na obloze. Mysleli jsme, že to k nám nedojde, ale v noci byla strašná bouřka a slejvák.

5. den (4.7.) - Tentokrát jsme vyrazili směr Malinska, Krk a Punat. Všechno byla ale moc velká centra, tak jsme si to protáhli do Staré Bašky, kde jsme dojeli až na konec slepé cesty a sešli od hor k moři. Bylo tam jen málo lidí a měli jsme jednu malou plážičku jen pro sebe! Ve vodě jsme ale museli dávat pozor, protože tam byli mořští ježci. Když jsme byli u kraje nebo šli po mole, tak to bylo v pohodě. Lovili jsme kamínky a pozorovali rybičky. Viděli jsme i krabíka. Na toho jsme ale radši nesahali ;)

4. den (3.7.) - První prochajda nás zavedla k malému majáku, na který koukáme z okna. Je na kamenitém výběžku, který se zdá z balkonu malý, ale je dlouhý asi půl kilometru. Bylo nám takové vedro, že jsme se šli každou chvíli ochladit do moře. Voda je tu krásně průzračná. Na koupačku jsme vyrazili k Omišalju. Nejdřív jsme se stavili na letišti, kde je vrak starého letadla a pak jsme čekali, až nám nějaké přeletí nad hlavou. Měli jsme zrovna štěstí na české letadýlko :) Od letiště jsme se vydali do archeologického parku Mirine - Fulfinum, kde jsou zbytky raně křesťanského komplexu s torzy zdí a kostela. Vše je hned u vody, jsme se chodili chladit :) Opalovat se tu ale nesmělo, takže jsme si na koupačku vybrali jiné místo. Byla to pláž naproti mostu Krčki most. Vyhlídka na něj byla parádní. Večerní koupačku jsme si užili v Čivići. Nejdřív v písečné zátoce a pak ještě šnorchlování o kousek vedle :)

3. den (2.7.) - Třetí den jsme jeli do Risiki, kde je výčnělek sv. Marka, na kterém je zřícenina starého kostela, boží vyhlídky a parádní pláž. Písková. Takže pro nás super změna. Zahrabávali jsme se do písku, šnorchlovali jsme - k vidění tu bylo asi deset druhů ryb, některé velikostně na gril, jak to poměřovala maminka :) Naprosto nás fascinovalo, jak tu všude kolem parkovišť roste volně jako plevel kopr, fíky, sukulenty, kaktusy a další. Výlet jsme si udělali také do historického města Vrbnik, kde je také zřícenina hradu a hradní opevnění. Dali jsme si tu zmrzku, abychom se ochladili, protože bylo fakt vedro. Mě se hodně líbily chytré lavičky, které jsou tu všude možné a dobíječky na elektroauta, které se u nás moc nevidí. Ostrov jsme projeli až do Bašky, která je za obřím údolím, kterým má protékat řeka, ale její koryto bylo úplně vyschlé. Moc se nám líbila vyhlídka s obří vidličkou, která ovšem nebyla vidličkou, ale písmenkem A staré chorvatské abecedy :)

2. den (1.7.) - Hned druhý den jsme se vydali na průzkum okolí. Vyjeli jsme autem kousek nad Šilo a pak jsme šli pěšky k zřícenině Rimska vila, která je na jednom z výčnělků ostrova. Kousíček od ní jsme zahlédli malinkou pláž jen tak pro nás, tak jsme se k ní prošli a hezky jsme se vykoupali. Lovili jsme kamínky a mušličky, ale těch tu moc nebylo. Dost bylo špičatých ulitek, ale ve všech někdo bydlel, takže i když jsme si nějaký donesli na břech, tak nám po chvilce začaly zdrhat :))) Odpoledne jsme se jeli podívat na Solinskou pláž, která je známá tím, že voda kolem ní je fakt mělká a můžete jít i půl kilometru od břehu a pořád budete stačit. U břehu je léčivý jíl a také černé bahno. Hráli jsme si teda na prasátka Pepinu a bahně i jílu jsme se vyváleli. Byla to velká zábava :) Jen mamka pak musela všechno přeprat v ruce, protože všechno bylo zapatlaný :) Večer jsme pozorovali příliv vody. Jak je tam velká mělčina, tak je to hodně vidět. Voda postupovala o metr za pár minut, tak jsme museli rychle balit věci :)  Cestou jsme obhlédli dvě pláže u Čižići a pak jsme si vyjeli do Dobrinje, kde je pěkná vyhlídka i s dalekohledem. Mysleli jsme, že tam uvidíme západ slunce, ale to bylo ještě vysoko, i když bylo osm večer.

1. den (30.6.) - Na cestu jsme se vydali asi po půl třetí. V šest ráno jsme si udělali první pauzu před rakouskýma hranicema. Na benzínce jsme koupili dálniční známku, vyčůrali se, dali si první řízečky a pokračovali jsme dál. O půl desátý jsme přejeli hranici Slovinska a protože na klasické cestě byly zácpy, vzali jsme to přes střed Slovinska, kde byly naprosto úžasné kopečky, hory, ovečky, kravičky.. podobně jako v Rakousku. Maminka z toho byla nadšená a říkala, že se sem někdy vydáme na dovolenou. Asi v jednu hodinu jsme museli ukázat pasy na chorvatské hranici a za hodinku jsme byli na místě. Bydleli jsme v pěkném domečku. Pan domácí nám všechno ukázal, dostali jsme od něj i lízátko :) Vybalili jsme pár věcí a šli jsme prozkoumat místní pláž. Je jich tu několik, ale vybrali jsme si takovou zastrčenou, malou, ke které se jde prochajdou lesem. Bylo to moc fajn, nebylo na ní moc lidí a voda byla krásně čistá a celkem i teplá. Večer jsme si užívali výhled z balkonu, vidíme na moře a protější pevninu, kde je město Crikvenica.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

26. týden - 25.6. - 1.7.2018 vysvědčení, odjezd na dovolenou

Tento týden to byla pohodička. V pondělí jsme vraceli učebnice, v úterý jsme jeli na celodenní výlet do Šťastné země v Radvanicích a ve středu byla školní akademie. Ve čtvrtek jsme si užili poslední společné chvíle s kamarády a paní učitelkou ve škole a v pátek už jsme si jen skočili pro vysvědčení, které jsme měli oba moc pěkné. Kamilka měla samé jedničky a já tři dvojky. Za celoroční snažení jsme dostali odměnu - já si vybral kolečkové brusle a Kamilka dostala překvapení - nové naušnice. Oba jsme měli radost, ale mnohem více jsme řešili cestu k moři, nemohli jsme se dočkat. Navečer mamka vytrhla Kamilce zub, tak jsme řešili, jak to víla Zubnička udělá, když v noci pojedeme do Chorvatska, že asi bude muset letět za autem :) Nakonec jsme šli ale večer spát ještě doma a vyrazili ve dvě ráno, takže stihla přiletět "jen" k nám domů a nemusela si s dárečkem dát takovou fušku :))

25. týden - 18.-24.6.2018

Od pondělí do středy byly hrozný horka. Po škole jsme buď jezdili na kole na nové dráze nebo jsme se koupali v bazénu. Ve středu jsem byl po roce na konzultaci v Pedagogicko-psychologické poradně. Poradili nám, že mám číst knížky, ve kterých jsou velká písmena a denně mám opsat dvě věty. Ve čtvrtek přišly bouřky a s nimi brutální ochlazení. Z 35°C bylo najednou ráno jen 6°C, takže jsme uklidili kraťasy a vytáhli punčocháče a zimní bundy :) V pátek jsme byli se sporťákem plavat u Köhlera a odpoledne jeli grilovat na Plasnice k Fabiánům a kosa nám teda byla slušná. V sobotu střídavě pršelo a byla zima, tak jsme byli zalezlý v pelíškách, vylezli jsme až na oběd. Odpoledne jsme se jeli podívat na Záhoří na pouťové oslavy. Hráli tam loutkové divadlo. Dali jsme si k tomu teplý čajík a koláčky, po pohádce jsme chvíli pokecali se strejdou Karlem a než začala hrát kapela, vyrazili jsme domů, abysme nenastydli. Na véču jsme si koupili pizzu. V neděli poklízeli, prali a promýšleli, co si všechno vezmeme na dovolenou.

24. týden - 11.-17.6.2018

Celý týden jsme po škole buď jezdili na dráze nebo jsme si hráli s kamarádama u nás na zahradě. Já si tam postavil z různých zbytků domeček. V pátek jsme šli se sporťákem na Velkou Deštnou. Konečně jsme tak viděli poslední stanoviště Kačenčiny pohádkové stezky. V sobotu se tu objevil pán, který nám vozí ovoce a dovezl další přepravku třešní. Dvě přepravky. Druhá byla pro dědu, ale jelikož byl u Nadi, museli jsme s tím něco udělat, protože by se to zkazilo. Mamka upekla buchtu, udělali jsme si domácí zmrzlinu a ze zbytku udělala marmeládu a šťávu. Máme už na zimu pořádnou zásobu :) V neděli jsme pak sbírali třezalky na Jánův olej a nasbírali jsme heřmánek na čaj.

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

23. týden - 4.-10.6.2018 mamka jižní Čechy

V pondělí jela mamka místo práce na výlet do Międzygórze. Klidně zase bez nás, my museli do školy! :) Byla se podívat u vodopádu Wilczki a v zahradě pohádek. V úterý byly ve škole konzultace, tentokrát jsme je ale vynechali, protože mamka musela před odjezdem udělat spoustu věcí a taky si nachystat oblečení a věci s sebou. A tátovi se nechtělo :) Ve středu brzo ráno maminka odjela do jižních Čech. My měli ve škole focení, vzal jsem si kvůli tomu košili :) Ve čtvrtek jsme měli místo učení výchovný koncert a v pátek už jsme odpočívali minuty, až se mamka vrátí. Ta si s Gabčou užívala na Lipně stezku v oblacích, jízdu na terénních koloběžkách, jízdu lanovkou a my nic. Trochu nás ty fotky, co nám poslala, naštvali :)) Ve čtvrtek pak spaly v Třeboni, to zas měly k večeři kachnu se zelím a bramborovýma knedlíkama! V pátek šly místo oběda do cukrárny, jako mazec :))) Ale když nám pak všechno doma vyprávěla a ukazovala fotky, máme aspoň inspiraci na další výlety. O víkendu jsme pracovali na zahrádce. S tátou jsme sekali trávu, mamka plela záhon, skalku, ostříhala odkvetlý kytky a tak. Vyráběli jsme také jitrocelový sirup proti kašli. Dostali jsme za úkol, napsat si seznam, kam bychom chtěli jet o prázdninách. Bylo tam moře, babička a děda, Polsko, kino a jen tak někam na výlet :) Večer sedla k internetu a vybrala první dovolenou - ostrov Krk v Chorvatsku. Pojedeme tam hned první týden prázdnin. V neděli jsme jeli do Hradce do kina na Pata a Mata a pak do Decatlonu, vybral jsem si tam za vysvědčení kolečkové brusle. Mamka nám koupila i boty do vody a kraťasy, když už teda máme jet k tomu moři :).

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

22. týden - 28.5. - 3.6.2018 Kamilka svátek

Ve středu jsme se zase neučili. Místo školy jsme jeli na mléčnou farmu do Brocné. Bylo to tam zajímavé, nejvíc se nám líbila ochutnávka sýrů. Dělali i kozí a ovčí, tak ty mi zas tolik nechutnaly, ale Kamilce ano a nejvíc ten s medvědím česnekem. Ve čtvrtek měla Kamilka svátek. Přála si dostat dárky už ráno, tak kvůli tomu jela mamka později do práce :) Dostala šatičky, třásně pro roztleskávačky, křídy na obličej, legínky, podprsenku, natrhali jsme jí kytičku na zahrádce a maminka jí odpoledne upekla tvarožník, který nazdobila kanadskýma borůvkama :) Bylo takové teplo, že jsme zahájili koupací sezónu. Jde mi mnohem líp plavat pod vodou než normálně. Na šířku přeplavu bazén za tři vteřiny :) V pátek byl den dětí, tak jsme se ve škole zase neučili. Místo toho jsme měli projektový den. Doma pro nás měla mamka nachystané dárečky, ale jelikož jsme si nechtěli uklidit pokojíček, nedala nám je. Dočkali jsme se jich až v sobotu, když jsme si dali pokojíček dopořádku. Koupila nám oblečení na kola - vycpané legíny, rukavičky a multifunkční trika. Paráda. Hned jsme se jeli projet, ale jen s tátou, protože mamce se špatně dýchalo. Zvládli jsme taky soutěže u Kozího chlívku, kam chodíme každý rok na den dětí.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

21. týden - 21. - 27.5.2018 otevření Kačenčiny pohádkové stezky

Ve středu si mamka vzala dovolenou a jela se strejdou Vojtou do Polska na Stříbrnou horu. Původně jsme mysleli, že pojedeme všichni, ale díky tomu, že se pomalu uzavírají známky, museli jsme jít do školy. A mamka si libovala, jak to bylo super, nemuset se o nikoho starat :) Měla tam spoustu dalších kamarádů a byla to pohodička. Prohlídli si nejdřív tvrz, která je největší v Evropě, pak si dali oběd v Ząbkowicích a tam si potom prohlédli Křivou věž, která je teda pořádně křivá a hrad Frankenstein, ze kterého pochází legenda o Frankensteinovi. V pátek jsme se po škole rozdělili. Kamilka se šla s mamkou projít a já jel s tátou dělat něco na sjezdovku. Holky se šly jen tak projít ke kapličce a nakonec z toho pořádná procházka, protože došly až na Luisino údolí. Neměly s sebou ale ani pití ani sváču, tak pily vodu z potoku a z Luisina pak zavolaly tátovi, aby je vyzvednul :) V sobotu jsme šli na oficiální otevření všichni společně. Bylo to super, protože jsem byl asi hodinu i na velíně a pak jsme jeli lanovkou na kopec, kde jsme procházeli stanoviště a sbírali razítka. Ty který jsme nezvládli v sobotu, jsme procházeli ještě v neděli. Je jich celkem 18. Za všechny razítka jsme si pak šli vybrat cenu. Já chtěl zvoneček. Pěkně pasoval ovečce Žón :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

20. týden - 14. - 20.5.2018 konec plavání, dostal jsem vízo :)

V pondělí nám odpadl hasičák, tak jsme si hráli s Vojtou Jirouškem u nás. Byl pak u nás i v úterý a dělali jsme spolu úkoly. Moc kvalitní výstup z toho ale nebyl :) Ve čtvrtek jsme měl poslední plavání a dostal jsem vysvědčení. Jupíí. Plavání mě moc baví, jsem rád, že už to umím :) V pátek jsme byli se sporťákem plavat u Köhlera. Odpoledne jsem si hrál s Vojtíškem. V sobotu jsme po obědě vyrazili se strejdou Vojtou, Aničkou a Kubíkem do muzea starých strojů do Žamberka, kde nedávno byli s mamkou na kongresu. Tentokrát tam ale bylo všechno v pohybu, z čehož jsme byl naprosto fascinován. Po areálu jezdili malé parní válce, mašinky i velká parní mašina, kterou jsme se mohli svézt. S Kubíkem a Kamilkou jsme jeli i na malém nákladním vláčku. Od táty jsme si pak vyškemral párek a na střeše jsme si prohlédli model malých vláčků. Akorát jsme zapomněli vzít foťák, takže máme jen pár snímků z mobilu :( Odpolko šla Kamilka na koně. Už podruhé. Moc jí to baví :) No a v neděli mamka uklízela zimní oblečení, já posekal s tátou zahradu a pak jsme se jeli projet na kole. Dali jsme okruh přes Šerlišský Mlýn, Bukačku až na Sedloňovský vrch a pak zpátky. Jsme kabrňáci :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

19. týden - 7. - 13.5.2018 maminka Gorzów Wiełkopolski, Den matek, výlet do Častolovic

V pondělí a úterý jsme měli zase volníčko. V pondělí nás ještě hlídala babička a v úterý jsme si udělali výlet do Častolovic. Nejdřív jsme jeli autem do Rychnova a odsud vlakem do Častolovic. Sice to trvalo jen deset minut, ale i tak jsme byli spokojení :) Vlak stavěl hned u parku, který byl celý krásně rozkvetlý a kupodivu maminku ani nerozkejchal :) Ve čtvrtek a v pátek byla mamka na euroregionální zájezdu v Gorzowie Wiełkopolskim. Tentokrát jsem neprudil s jejím odjezdem já, ale Kamilka :) Nakonec jsme to zvládli v pohodě a stačilo si zatelefonovat :)  V sobotu odpoledne nám na chvíli odjela do Domaszkowa, kde předávali další hasičské auto a mamka dostala druhé poděkování a kytici. My zatím lítali s Rozárou na zahradě, protože bylo fakt hezky. V neděli byl den matek, tak jsme to chtěli oslavit. Přichystal jsem pro maminku zápich do květináče, koupili jsme jí na benzínce růži, která nepotřebuje vodu a přitom je živá (mamka říkala, že je jako mumie v krabičce, čemuž jsme se hrozně chechtali). Dopoledne jsme vyrazili do Hradce Králové. Oběd jsme si dali v Mekáči a pak jsme jeli do Decatlonu. Mamka s Kamilkou si koupily stejné botasky a žabky. Kamilka se vybavila osuškou na plavání a ručníkem na vlasy. Pak jsme se ještě stavili v Tescu, kde jsem si zase já koupil stejný sluneční brejle, jako má táta, tak jsme byli všichni vymóděný :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

18. týden - 30.4. - 6.5.2018 čarodejnice, ředitelské volno a babička s dědou

V pondělí jsme měli ve škole projektový den, vyráběli jsme ze starých látek čarodějnice. Na pátou jsme šli s mamkou a strejdou Péťou na Starou na čarodejnice. Bylo fajn, mít to takhle blízko. Vydrželi jsme tam až do tmy. V úterý bylo volno, tak jsme do školy nešli. Sekal jsem zahradu, s tátou jsme udělali ohniště a mamka psala nějakou strategii. Ve středu se po škole stavila Fifina, Vašek a Míša. Chvíli jsme dělali kravál u nás a pak jsme se šli projet na kole :) Mamka zatím naložila sirup z jitrocele a kvašenou zeleninu (zelí, červená paprika, červená cibule a květák), tak jsme zvědavi na výsledek. Ve čtvrtek jsem začal plavat, uplaval jsem sám 8 m, tak jsem byl moc šťastný. Začal jsem číst knížku Brouka Pytlíka, i to mě kupovidu docela baví, tak jsem takový spokojený :) Navíc se blíží příjezd babičky a na to se moooc těším :) V pátek jsme šli se sporťákem plavat. V sobotu dopoledne jsme se chystali na příjezd babičky a dědy. Odpoledne mamka jela do Pławnice na předání hasičského auta, ale jelikož už tu byla babička s dědou, ani jsem neremcal :) V neděli jsme pracoval venku s tátou a dědou. Neustále jsem si přidával jídlo, vypadalo to, že jsem týden před příjezdem babičky nejedl :) Venku dost foukalo, tak jsme spíš hráli doma, protože se i dost ochladilo.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

17. týden - 23. -29.4.2018 můj svátek :)

Na pondělí jsem se strašně těšil, protože jsem konečně mohl otevřít tu velkou krabici, která stála u mamky v ložnici skoro dva měsíce. Navíc jsem mohl hned ráno, protože mamka zaspala a když už byla doma, když jsem vstával já, rozhodli jsme se do krabice podívat :) Našel jsem v ní skládací matraci pro hosty a měl jsem takovou radost, že jsem ji objal :) Tu matraci a pak i maminku. Jednak teď můžu spát v baráčku naprosto kdekoliv, ale taky si z ní můžu vyrobit křesílko nebo domeček. A ještě k tomu ta velká krabice, do který se celý vejdu :) Prostě boží. Do školy jsem vzal dětem bonbony. Vojtíšek a Jirka mi nakreslili přáníčko :) Ve tři jsme se potkali s mamkou na křižovatce, když akorát jela domů. Pomohli jsme jí uklidit nákup, dodělala pro mě krtkův dort, který jsem si přál, připravila salát, maso a pak jsme do večera slavili venku. Popřát mi přišel i Rampušák pořádnou bouřkou, ale spíš jsme to měli jak atrakci a v dešti jsme pak běhali po trávníků s deštníčkama :) Na závěr jsme odpálili ohňostroj, který nám zbyl ze silvestra. V úterý jsem se zase ulejval ze školy, protože mě vybrali do přírodovědecké soutěže a jel jsem reprezentovat školu na Zemskou bránu. Maminka mi musela nasmažit řízky, čtyři se mi zdálo málo :)) Odpoledne nás hlídal strejda, protože mamka byla pracovně v Neratově a táta musel jít na třídní schůzky. Když se ho pak ptala, jak to dopadlo, tak odpověděl jako já "dobrý". :) Taky měl svátek děda Jirka a všichni Jirkové. Ve čtvrtek jsme si plánovali odpoledne jít na koně, ale zrovna přijel kovář, tak jsme nemohli. Ve škole jsem si aspoň užil plavání. No v pátek jela Kamilka místo školy do divadla. Po škole jsme měli sporťák a šli jsme plavat ke Köhlerovi. Na pátou jsme jeli za Gabčou do Bačetína, abysme jí pomohli nazdobit májku a celou Rotundu. Moc nás to bavilo, hlavně přitloukat hřebíky :) V sobotu dopoledne jsme lítali s Rozárou na zahradě, pak jsme si dali všichni u nás oběd a odpoledne jsme jeli na Záhoří na pálení čarodejnic. Máme tam hodně kamarádů, tak se nám ani nechtělo domů, hlavně mě ne. Zalezl jsem si totiž do hasičského auta a co je víc? :) V neděli jsme zase lítali po zahradě, strejda Péťa mě naučil sekat traktůrkem, tak jsem normálně posekal sám celou zahradu! Akorát by to chtělo mít ještě tak o deset centimetrů delší nohu, zatím mi pomáhá polštář :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

16. týden - 16. -22.4.2018 výlet na kole do Ošerova, akce skicentra

Ve středu zase plavání. V sobotu dopoledne jsme jeli na kolech do Ošerova, remcali jsme, že nechceme jet po kamenité cestě, kterou mamka vybrala. Ta nám vysvětlovala, že jet přírodou je lepší než kolem silnice. No hlavně že jsme měli plný batoh svačiny a ona nezapomněla foťák :))) Po kole jsme ještě zajeli na Bedřichovku nasbírat podběl na čaj a pak jsme se přesunuli na Dvojku, kde byla velká akce skicentra pro zaměstnance. Bylo to naprosto parádní, protože jsme tam měli spoustu kamarádů a mohli jsme objednávat, co jsme chtěli :) My "velký" děti jsme si dávali birela :)) Skvěle mě také uvítali kamarádi z velína, za kterýma jsem v zimě chodil na brigádu. Společně jsme také spustili lanovku a dali dva okruhy. Byla to velká sranda :) Domů jsme došli za tmy. V neděli jsme dopoledne odpočívali, pak trochu pracovali na zahrádce a navečer jsme se jeli projet na kole směr Šerlišský Mlýn. Je tam ale dost náročný terén, tak jsme to u kapličky otočili a jeli zpátky. Večer jsme se vydrhli a já se nemohl dočkat pondělka :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

15. týden - 9. - 15.4.2018 krmení kachen v Hradci Králové, návštěva obory v Malé Záhornici, rozhledna Osičina

V úterý byla po škole debata ve škole o zdravém stravování, tak se tam šla mamka s Kamilkou podívat. Já šel radši s klukama na hřiště :) Mamka pak našla u mě v sešitě z matiky dvě čtyřky, tak bylo čoro moro a musel jsem ty špatné příklady spočítat znova, což mě fakt iritovalo, protože jsem přeci dělal úkoly v družině proto, abych už doma nic dělat nemusel!!! :)) Ve středu jsme měli plavání a hasičák a pak už jsem se těšil domů na palačinky, které mi maminka slíbila. V pátek mamince přišel poštou nový foťák, tak měla velkou radost a hned ho venku zkoušela.  V sobotu jsme jeli do Hradce Králové do Hornbachu nakoupit travní semínko. Vybrali jsme rovnou kytky na okna na zahradu do květináčů a stavili jsme se u řeky, nakrmit kachny. :) V neděli jsme si udělali výlet k maminčině kolegyni do Malé Záhornice, kde je obora. Mohli jsme si jí projít a pohladit si i zvířátka, které mají doma. Viděli jsme malá divoká prasátka a spoustu dalšího :) Cestou zpátky jsme se stavili na rozhledně Osičina a u rybníka Broumar. Kamča do něj strčila nohy, ale byl ještě hoooodně studený :) Nasbírali jsme petrklíče a fialky na čaj.

 
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

14. týden - 2.-8.4.2018 vítání bledulí na Panoramě, výlet ke sv. Matoušovi, oslava Rózy narozenin, otvírání lesa Včelného

V pondělí jsem se dočkal koledy. Vyrazil jsem už v osm, když dorazil strejda Miloš se Štěpánkem a Anežkou. Nejdřív nás vzal na koledu k Elišce Kelnerový a pak k Beranům. Pak už jsem chodil pěšky. Štěpánek šel se mnou ale jen k Mikešům, tak řekl, že mu to stačí a byl doma s holkama :) Letos jsem si koledu náramně užíval. Chodil jsem s Matějem Stejskalem a pak se k nám připojil Vašek s Míšou. Míša prej musela nosit Vaškovti tašku, ale všichni se jí smáli, že chodila koledovat s klukama. Letos jsme obešli snad uplně všechny. Doma jsem se párkrát zastavil, abych si odložil koledu a pak jsem zase letěl do světa. Domů jsem dorazil až v jednu. Vykoledoval jsem 35 vajec a tolik sladkostí, že to budeme jíst až do Mikuláše :) Dali jsme si obídek a jeli ke Gabče, kde jsem si hrál s Matějem. Ukázal nám svůj zvířetník. Mají kočky, psy, fretku, rybičky, raka., jezevce, venku slepice a kdo ví, co ještě :) Prostě paráda. No a od Gabči jsme jeli jako vždy k tetě Růže do Hlinného, kde jsme se zasekli, protože si její sousedka koupila naprosto mini poníka a mohli jsme si s ním hrát. Nejezdili jsme na něm, protože je ještě malý, ale běhal za námi a nechal se hladit. Měl jsem pak taky spoustu práce u tety na zahrádce se strejdou Jelzinem :) V úterý zase začala škola, ale ani mi to nevadilo. Odpoledne jsme vytáhli kola a mamka nás ani nemohla dostat domů. Zahradu letos už hrabala sama a říkala, že jsme jí tam chyběli, ale mi jí vysvětlovali, že jsme nutně potřebovali být s kamarádama :) Podobně to bylo každý den až do pátku. To jsme ale přišli na pátou domů a jeli jsme se podívat na Panoramu na bledule a pak ke kostelu sv. Matouše. Sluníčko krásně svítilo, tak jsme si to užili. U Panoramy nikdo nebyl, potkali jsme jen malou srnku, která se tam nerušeně pásla a i když nás viděla, nikam neutekla :) V sobotu ráno zašla Kamilka do krámku, už je to velká holka :) Já uklízel a ona pak s mamkou vařila obídek. Měli jsme kuřecí nudličky s nivou a rýži. Až do večera jsme pak byli venku na zahradě a slavili jsme Rozárky 4. narozeniny. Skoro celou dobu jsem byl u bazénu a rozhrabál led hráběma. Večer už tam byla jen voda. Měl jsem velkou radost, jak se mi to podařilo rozpustit :) V neděli jsme si udělali k obědu hráškovou polévku a špagety s boloňskou omáčkou. Po obědě jsme jeli kousek za Rychnov nad Kněžnou, kde bylo Otvírání lesa Včelného. Byla tu připravena stezka pro děti. Cestou jsme plnili úkoly a sbírali indicie do křížovky. Hezky jsme se prošli po lese i kolem Ivanského jezero. Hned jsme si tu naplánovali piknik :) Pohráli jsme si i na hřištích, objevovali kytičky. Hodně tu kvetl jaterník podléška, který znala jen maminka :) K večeři jsme si ještě poručili domácí langoše :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

13. týden - 26.3.-1.4.2018 velikonoční prázdniny

V pondělí jsme s mamkou pekli naší první roládu. Byla kakaová s pařížským krémem. Myslela si, že vezme v úterý na Záhoří kousek ke kafi, ale kousek jsme si dali večer a ráno jsme za ní s Kamčou přišli, ale jsme roládu posnídali a je tam jen prázdný tácek :)) V úterý jsme měli projektový den a od středy byly velikonoční prázdniny. Mamka si vzala dovolenou a byla s námi doma. Víceméně. Ve čtvrtek musela na chvíli pracovně odjet, ale my jsme šli s tátou do práce na brigádu, takže nám to vůbec nevadilo. Ještě jsme si vydělali pár peněz :) Odpoledne jsme si udělali angreštovou galaretku do formiček a všechny jsme pak na posezení snědli :) Když už byl ten zelený čtvrtek, museli jsme si přeci dát něco zeleného :) V pátek jsme jeli do Neratova, kde mamce skončil jeden projekt a pozvali nás na slavnostní otevření. Mamka nečekaně stříhala i pásku :) Nová výstava se nám moc líbila a i my s Kamilkou si jí celou nafotili. Po prohlédnutí výstavy jsme se přesunuli do hospůdky na mazanec a limču. Paráda. Ještě jsme zjistili, že je mamka v propagačním videu :)))) No a pak jsme si hráli na hřišti a užívali první teplejší den.Jelikož byla teta Lucka po operaci žlučníku, hlídali jsme celou neděli Anežku, aby mohl jít strejda Miloš do lesa. Holky barvily a malovaly vajička voskem, pak jsme si pustili společně pohádku Maxinožka. Před časem jsme na to chtěli jít společně do kina, ale to pak padlo, tak jsme si to vynahradili :) Navečer jsme si šli hrát na zahradu, i když tam byla zima. Stavěli jsme si tam domeček. Když přijel strejda pro Anežku, vymyslela, že u nás chce spát. Když jí strejda řekl, že půjde domů, pěkně se rozčilovala. :) Když takhle ječim já, tak mi to tak nepřijde, ale když jsem koukal na ní, tak jsem byl děsně uvědomělej :))

 

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

12. týden - 19.-25.3.2018 loučení se zimou Rampušák

V pondělí jsme měli kvůli vichřici ředitelské volno, což jsme uvítali. Celý den jsme pohádkovali :) V úterý jsme místo školy šli řádit na bobech na svah, protože jsme měli akci Karnevalová škola na sněhu. No a ve čtvrtek jsem měl plavání. Maminka říkala, že je to děs, samá ulejvačka :) Celý týden tedy utekl hodně rychle. Jelikož se nezadržitelně blížil konec zimy, šli jsme skoro povinně ještě v sobotu lyžovat. Byl u nás karvenal na sněhu. Kamilka se převlékla za včelku a já za Harryho Pottera. Po obědě jsem šel na velín a byl jsem tam až do večera. Kamilka šla s mamkou na koncerty, které byly na Loučení se zimou a večer byl ještě krásný ohňostroj. V neděli jsme šli ještě chvíli na kopec.

11. týden - 12.-18.3.2018 vichřice a holčičí koleda

Ve čtvrtek jsme zase pokračovali v plavání. Zatím ještě používám destičku :) V pátek jsme šli se sporťákem lyžovat. Chtěli jsme i na večerko, ale foukal hodně vítr. Přes víkend se to tak zhoršilo, že každou chvíli houkala siréna, padaly stromy.. U nás to odnesla střecha na kůlně a skleník. V neděli dokonce nešel proud a odpoledne volali ze školy, jestli si nás můžou nechat rodiče doma, protože nemůžou bez proudu topit. V sobotu jsem nabarvil pár vajíček a připravili jsme se na holčičí koledu. Kamilka se na ni moc těšila, jenže jí do rodiče do té vichřice nechtěli pustit. Nezabral ani nápad s cihličkou v košíčku :) Když ale přijely holky Beranovi autem, rozhodl se táta, že jí hodí autem aspoň za Matějem a za Ondráškem. Pěšky zašla jen za Tiborem naproti a odpoledne zvládla ještě dědu, ale to také autem.

10. týden - 5.-11.3.2018 jarní prázdniny, MDŽ, víkend s Maliňákama

V podnělí se zkazilo počasí a mamku začalo bolet v krku. Měla dovolenou, tak mohla odpočívat a my, když to šlo, jsme šli s tátou na vlek a lyžovali jsme. Dokud jezdila kotva, mohli jsme jezdit i sami. Když jsme měli hlad, zašli jsme si do Dvojky a řekli, ať to napíšou tátovi na účet :)) Když začali připravovat akci Soldiers, tak jsem toho chtěl strašně moc účastnit. Kluci ze vleku mi dovolili pomáhat u kotvy, kde jsme k nájezdu dohazoval sníh, ale uplně nejlepší to bylo ve velíně sedačkové lanovky, kde byla spousta čudlíků a taky mikrofon. Když jela kolem Žanda (účetní strejdy Péti), tak jsme na ní přes mikrofon volal "ahoj Žando!!" :)) Taky jsem mohl zastavovat a rozjíždět lanovku. Kdyby to šlo, klidně bych tam i spal :) V pokojíčku jsme si postavili stan a od pondělí do pátku jsem v něm spal. V pátek jsme ho uklidili, protože zase přijel Petřík s Anetkou, tak abychom si měli kde hrát :) Taky jsme pomáhali mamince vařit. Obalovali jsme řízky a pekli jsme slané šneky. Večer jsme si ještě udělali mejdan a spát jsme šli pozdě. Dopoledne jsme koukali na Emoji ve filmu, po obědě jsem šel do velína a byl jsem tam až do konce večerka. Měl jsem zase spoustu zážitků. Hlídal jsem zavírání rámů, pomáhal jsem připravovat večerko a s panem Dankem, vedoucím, jsem se domluvil na pondělí, že mi ukáže strojovnu. Slíbil jsem, že si úkoly udělám už v družině a pak hned přijdu za ním :) Kamilka ta byla s mamkou a Maliňáka koukat na skoky, probíhalo totiž semifinále Soldiers. Na finále už ale koukali doma on-line a radši se povalovali a baštili dobroty :)) Já přišel s tátou až po devátý, čekali jsme, až skončí skoky i večerko. Řádili jsme zase asi do jedenácti a v neděli už jsme si pohráli jen dopoledne, protože zase museli jet domů :) Už jsme ale naplánovali další akce, třeba krátká dovča v Londýně, na kterou bychom letěli letadlem. Hlavní ale bude najít společný volný termín. Odpolko jsme si připravili aktovky, pohráli si na zahradě - sníh taje a pomalu vykukují první kytičky. Večer koupačka a pohádky :)

9. týden - 26.2. - 4.3.2018 oslava Kamilky narozenin s kamarády, výlet do Trčkova a Bedřichovky, výšlap k zřícenině hradu Klečkov

V sobotu jsme dopoledne uklízeli, protože odpoledne jsme měli doma mejdan. Opožděnou oslavu Kamilčiných narozenin a spojili jsme to i s Anežky svátkem. Mamka pozvala i Ondráška s Jiříkem, takže nás tu bylo s Anežkou a Štěpánkem šest. Mamka se celkem bála, že to bude divočina, ale tři hodiny jsme si hráli v pohodě a já i pacifikoval bordel, takže pohoda. Pak jsme začali lítat po baráku, tak nás pacifikovala mamka s tetou Luckou, bály se, aby se nám něco nestalo :) Hráli jsme si s legem, autíčkama, holky se převlíkaly a měli jsme i diskotajku :) Paráda. Anežka vymyslela, že u nás bude v neděli spát. Ani jsem se tomu nebránil. Dokonce jsem jí zabalil dárek k svátku ;) Ale nakonec to jako obvykle nevyšlo :) V neděli jsme celý den strávili venku, protože bylo nádherně. Vyrazili jsme s mamkou fotit ledy na Bělé a Divoké Orlici. Nejdřív jsme jeli do Kvasin, kde je krásný starý kamenný most se sochou sv. Jana Nepomuckého. Tam byla z jedné strany řeka úplně zamrzlá. Pak jsme jeli směrem k nám a postupně jsme se zastavili asi na čtyřech nebo pěti místech. Někde byly v ledu díry, jinde byla řeka celá zamrzlá, někde led dokonce praskal. Viděli jsme si spoustu krásných rampouchou, které tam voda a mráz vytvořily. Vyšlápli jsme obhlídnout zříceninu hradu Klečkov, kolem kteréh mamka deset let jezdila do práce a vůbec jsme o ní nevěděli. Ani táta. Bylo to zajímavé místo. Rád bych si to tu prošel s detektorem kovů a zkusil najít poklad :) Na oběd jsme se stavili doma a pak jsme jeli k chatě Bedřichovka, kde jsme nechali auto a šli se projít. V Trčkově jsme našli zříceninu kapličku. Stála na vršku, nevedla k ní žádná cesta ani stopy, tak jsme si prošlápli ve sněhu svou trasu. Místama tam bylo až půl metru sněhu :)) Nejlepší bylo překračování zmrzlého potoka. Nevěděli jsme, jestli led nevydrží, nebo ne. Vydržel :) No a odsud jsme si prošlápli cestičku k Lasówce, kde jsme zase našli pár sklíček ze staré sklárny.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

8. týden - 19. - 25.2.2018 byli u nás Maliňáci na jarních prázdninách, se školou jsme začali jezdit na plavání

Celý týden jsme si užívali Anetku a Petříka. Sice až odpoledne, ale to nevadilo. Bohužel ale foukal venku vítr, tak jsme toho moc nenasportovali a spíš jsme si dělali večer mejdany na baráčku :) S Petříkem jsme hodně stavěli elektrické obvody nebo jsme četli pokusy ze strejdovi knížky o fyzice. Holky si zase malovaly nebo hrály na piáno. Se školou jsme byli poprvé na plavání, byl jsem pyšný, že jsem neskončili v té "nejhorší" skupině. I když neumím plavat, dostal jsem se do předposlední skupiny ;) V sobotu jsme šli na rozloučenou společně na oběd do Hospůdky Na Staré cestě. Dal jsem si řízek s bramborem a Kamilka taky. Od mamky si ochutnala i obalovaný květák. Snědla z něj strouhanku a řekla, že se jí brokolice oholila :) V neděli jsme po náročném týdnu odpočívali a pohádkovali :)

imageimageimage

 

 

 

 

7. týden - 12. - 18.2.2018 Kamilka 7. narozeniny, závod na běžkách ve Spaloně (já III. místo, Kamilka II. místo), bruslení na bazénu

V ponděli jsme konečně ukecali tátu, aby nám udělal na bazénu kluziště. Mě napadlo, že bysme ho mohli rozsvítit jako v létě bazén a byla to naprostá pecka. Druhý den to hned přišli vyzkoušet i Vašík s Míšou. Od úterka do čtvrtka jsme místo školy zase měli lyžák. Stavoval jsem se ve Dvojce na párek v rohlíku a řekl jsem paní za barem, ať to napíše tátovi na účet. Já se fakt neztratím :)  Ve středu byl Valentýn. Namalovali jsme mamince přáníčka a ona nám nachystala oslavičku. Táta jí koupil kytku a mamka jemu skříňku na klíče, aby je pořád někde nezapomínal. Já dostal stopky a Kamilka srdičkovou sukýnku. Na kakao nám pořídila hrnečky se srdíčkama :) V pátek po škole jsme šli na mejdan k tetě Lucce, oslavit její narozeniny. S Anežkou jsme se tentokrát ani nepohádali :)) V sobotu navečer přijeli Maliňáci, na ty jsme se těšili od léta :) Večer jsme si chvíli pohráli, ale nejdůležitější den jsme měli teprve před sebou. V neděli byl totiž Kamilky velký den. Měla sedmé narozeniny. Asi proto vsala už v sedm, aby si užila dlouhý den :) Jak si to vysnila, dostala sedm dárků, které si ráno musela po bytě najít. Dárky byly očíslované a nejdřív všechny našla a pak je rozbalila. Dostala parfém, stříbrnou sukýnku, botičky na balet, dopis od Máji a tety Šárky s punčoškama a botičkama na balet, plyšového jednorožce, památník a piáno s mikrofonem a židličkou. Pak jsme si dali dortík s jednorožcem a v devět jsme vyráželi do Spalony na další závody na běžkách. Bylo tam o dost víc závodníků než minulý týden, tak jsme moc ve vítězství nedoufali. Kamilka závodila na 500 m a podařilo se jí vyhrát druhé místo! Takže si nadělila další krásný dárek. :) Já myslel, že jsem nic nevyhrál, protože jsem dojel mezi posledními, ale pak přišel organizátor, kterého mamka zná a řekl nám, že jsem se umístil na třetím místě. To bylo radosti! Málem jsem to totiž předtím obrečel. Jenže pak nám vysvětlil, že nás startovalo hodně najednou, ale byli jsme ještě rozdělení do několika dalších skupin. Než dojeli dospělí, dostali jsme klobásy, které jsme si opekli sami venku na grilu a dali jsme si polskou carry polévku z červené čočky. Mamka říkala, že doma bychom jí asi nejedli, ale tam jsme snědli, ani jsme nemukli :) Nejlepší pak vyhlašování vítězů, protože tam měli opravdické bedny pro vítěze ;) Jo a Kamilku vyhlašovali jako "Kamila Prouza" :) Připadali jsme si jak na olympiádě ;) Cestou jsme se stavili pro burgry a pizzu, vařit už se nám nechtělo. Do večera jsme pak řádili s Petříkem a Anetkou. Zvládli jsme ještě večerní bruslení :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

Kamilka se 2x mihla v polské televizi :) 1:18 a 4:29 ;)

6. týden - 5. - 11.2.2018 Mezinárodní noční závod na běžkách a moje III. místo

V pondělí jsem donesl ze školy papír, že budeme chodit plavat. Těším se a věřím, že se to konečně naučím. Jelikož nemám přiléhavé plavky, objednali jsme se s mamkou přes internet i s brejličkama, koupací čepicí a rychleschnoucím ručníkem. Ve středu a v pátek jsme měli náhradní hodinu korálkování. Mamince jsme vyrobili čtvery nové naušnice a já dokázal vyrobit rybičku. Vyrábění z korálků mě fakt baví. V sobotu jsme jeli do Záhoří na mezinárodní noční závod na běžkách. Podařilo se mi získat třetí místo a dostal jsem zlatý pohár. Měl jsem z toho neskutečnou radost. Strejda Vojta mi řekl, že dělám čest našemu jménu, tak jsem byl náležitě pyšný a nejradši bych šel hned druhý den na další závod. Po závodě jsme si dali teplou gulášovku, kterou strejda uvařil a moc nám chutnala. Oteplili jsme se čajíkem a pak jsme vyrazili domů, protože Kamilce stejně byla zima. Celou neděli jsme si pak doma hráli na závody a cenu jsem si zabalil do tašky, abych ji mohl ukázat klukům ve škole :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

5. týden - 29.1. - 4.2.2018 vysvědčení, pololetní prázdniny v Chomutově

V úterý jsme zase místo školy měli lyžák a ve středu dopoledne projektový den a odpolko konečně vysvědčení. Kamilka vůbec svoje první v životě a zaslouženě dostala samé jedničky. Já dostal nakonec dvě dvojky (z češtiny a z angličtiny) a jelikož jsem očekával tři, měl jsem fakt obrovskou radost. Odpoledne jsme si doma udělali oslavičku. Mamka nám za odměnu koupila i malé dárečky. Kamilka dostala dvě staré knížky, jednu z roku 1923 a druhou z roku 1924. Kamilka má moc ráda staré knížky. Já dostal novou - Povídání o pejskovi a kočičce, abych měl další knížku do čtenářského deníku. Na hraní jsem dostal malou rolbičku a Kamilka peněženku, protože žádnou neměla. Ve čtvrtek jsme pak šli ještě normálně do školy a odpolko jsme vyrazili do Chomutova za babičkou a dědou na pololetní prázdniny. V pátek jsme si udělali výlet k větrné farmě v Rusové, vyšlápli jsme si na Mědník a zajeli jsme se podívat až na Klínovec, kde jsme omrkli lyžování. Odpoledne jsme se potkali u babičky s Jiříkem a Karolínkou. Dovezli jsme jim věci na karneval - klobouky, fousy a čarodějnické prsty, tak jsme se vyřádili :) V sobotu dopoledne jsme se rozdělili, protože já si chtěl užít babičku. Šel jsem s ní do krámu a Kamilka jela za Barunkou do Mostu. Odpoledne jsme šli s Aničkou a Mirečkem na procházku do Bezručáku. Cestou jsme objevili nové hřiště. No a v neděli jsme se stavili dopoledne u mamky spolužačky Lenky, kde jsme si pohráli s dětma a pejskem a po obědě jsme vyrazili zpátky domů. Cestou jsme se stavili v Mekáči a Decatlonu pro tepláky. Mamka mi koupila i kuklu na lyžování. Doma pak vybalování, praní a uklízení :) Do školy se mi moc nechtělo ;)

imageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

4. týden - 22. - 28.1.2018 návštěva u Ondráška, hlídali jsme Anežku a Štěpánka, prezidentské volby

Hned v pondělí jsem si udělal pěkný průšvih, protože jsem od táty z práce odešel k Jirkovi a domů a řekl jsme mu to. Dostal jsem vynadáno a hlavně jsme si vysvětlovali, proč nikam nemůžu chodit sám bez ohlášení. V úterý jsme byli odpoledne na návštěvě u Ondráška. Byly zrovna závody psích spřežení a jeli po Staré kolem jejich domu, tak jsme je vyhlíželi z pokojíčka z okna a fandili jsme jim :) Taky jsme zavolali dědovi Jirkovi, protože měl narozeniny. Příští týden mu pojedeme popřát. Ve středu jsme byli místo školy lyžovat. Zašel jsem si pak do Dvojky pro párek v rohlíku a řekl paní, co tam prodávala, ať to napíše tátovi na účet. Neztratím se :)) V pátek jsme psali z našeho světa a dostal jsem jedničku, takže doufám, že dostanu jedničku na vysvědčení. Ze školy jsem donesl čtyři kelímky bílého jogurtu s tím, že budeme dělat langoše :) V sobotu dopoledne jsme měli na hlídání Anežku a Štěpánka, tak jsme si dopoledne vyprosili ty langoše :) Snědli jsme celou várku. Teta ani táta neměli šanci ochutnat :) S dětma jsme řešili hlavně probíhající volby na prezidenta. Říkal jsem: kašlu na Miloše, na Babiše i na Drahoše, já hlasuju pro langoše :) Anežka chtěla, bysme u nich spali, ale mamka to zatrhla, protože měla kašel a nechtěli jsme být nemocní, když se chystáme do Chomutova.

imageimageimage

 

 

 

fandíme psím spřežením :) https://www.facebook.com/helena.blahovcova/videos/1628417940538741/?t=19

3. týden - 15. - 21.1.2018 třídní schůzky, běžkování na okruhu v Orlickém Záhoří

Od pondělka do středy pořád chumelilo, napadlo přes 30 cm nového sněhu. Mamka dělala z domu, aby se nemusela trápit za volantem a my si užívali sněhové radovánky. Stavili jsme bunkr, vyhrábávali si cestičky po zahradě, dělali andělíčky, krmili ptáčky a tak. Prostě paráda :) V pondělí Kamilka přišla ze školy s velkou slávou, protože už začala perem. Měla z toho strašnou radost :) V úterý byly třídní schůzky. Kamilka chtěla jít do školy s maminkou, mě se moc nechtělo. Jednak byl u nás kominík a za druhý jsem se celkem bál, protože jsem měl v žákovské napsáno, že mají rodiče přijít povinně. Nakonec se ale ukázalo, že paní učitelka chtěla jen od mamky něco podepsat. Paní učitelky mě nakonec všechny docela pochválily, tak se nám všem ulevilo. Musím teď trochu zabrat, abych si ještě vylepšil nerozhodné známky, třeba náš svět. Ve středu jsme šli po škole k dědovi montovat kotel, udělali jsme si tam i úkoly, tak byla maminka příjemně překvapená. V pátek ráno Kamilka říkala, že ji bolí hlava, tak zůstala místo školy doma a odpočívala. Když jsem šel po obědě se sportovním kroužkem lyžovat, chtěla jít s náma. To jí ale táta nedovolil. Odpoledne když přijela maminka už byla úplně fit. Zajeli jsme si půjčit běžky a vyrazili poprvé vyzkoušet osvětlený běžecký okruh do Záhoří. Byla to paráda, jen mamce se rozbilo na jedné běžce vázání, tak jsme dali jen jeden okruh. Moc se ale těšíme na další jízdu :) V sobotu jsme s mamkou vařili obídek - hráškovou polévku a lazaně. V neděli ráno jsem se dvakrát pozvracel a to tak, že byla "vymalovaná" celá chodba :)) Po zvracení se mi ulevilo a oběd už jsem si dal normálně. Odpoledne jsem jel s tátou do Hradce a mamka s Kamilkou uklízely pokojíček. Do mobilů jsme si nainstalovali aplikaci na hledání telefonu. Stačí zapískat, když nevíme, kde je a on začne hrát. Reaguje i na Kamilčino zapištění, takže máme o zábavu postaráno :)

 

imageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

2. týden - 8. - 14.1.2018

Ve čtvrtek měla mamka velký úkol, musela sehnat nějaký dárek pro Anežku k narozeninám. Nakonec to vyhrála sukně na balet a křídové barvičky na vlasy. Nakreslili jsme jí i přáníčka. V sobotu jsme šli po obědě na oslavu k Anežce, měla 8. narozeniny. Kromě nás tam byl i Honzík a Matěj s Eliškou, takže chvílema to byla celkem divočina. Ale obešlo se to bez boule a hádek, takže dobrý :)) V neděli šla teta Lucka do práce, tak jsme pozvali Anežku a Štěpánka na oplátku k nám. Nejdřív jsme si hráli doma a pak jsme vymysleli, že budeme jíst obídek venku. Vytáhli jsme si tam stolky, židličky a mamka nám podávala ven teplej čajík, perníčky a pak i polévku s nudličkama a kaši s řízkem. Na oběd pak přišla i teta, chtěla si vzít děti domů, ale těm se nechtělo, tak jsme u nás byli všichni celé odpoledne. Byla to paráda, až na ten bengál, kterej po nás zůstal jak venku, tak vevnitř :)) Večer jsem pak ještě musel mastit úkoly :)

imageimageimage

 

 

 

1. týden - 1. - 7.1.2018

Nový rok začal v pondělí, to prý nevěstí nic dobrého :))  Jelikož jsme přišli od Anežky až někdy ve dvě, spali jsme až do oběda. V úterý jsme měli naštěstí ještě prázdniny a mamka si vzala volno, tak jsme se pomalu chystali do školy, ale že bychom se nějak zvlášť těšili, to se říct nedalo :) Ve čtvrtek po škole jsme šli s mamkou na pracovní akci v Muzeu, kde byla výstava Orlickohorských krojů. Moc mě to zajímalo, protože tam měli různé pomůcky na zpracování kůže a taky jsem si mohl prohlédnout opasek vyšívaný pavím perem. To bych také chtěl umět :) Večer jsme chodili na večerka, zima nás baví :)

imageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

Administrace WebSnadno | Tvorba webových stránek na WebSnadno  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek